Hvem står bak Jack?


Magnus Mork (f. 1978) er filmskaper. Han har en bachelorgrad fra Royal Holloway i London med vekt på manus, og har også regiutdannelse fra Filmhögskolan i Göteborg (nå Akademin Valand). Siden februar 2017 har han drevet produksjonskollektivet Alternativet Produksjon AS sammen med filmskaperne Guro Bruusgaard, Katja Eyde Jacobsen og Mariken Halle. Hans kortfilmer har vunnet en rekke priser og er vist ved internasjonale festivaler som Berlinale og Sundance.

Cato Fossum (f. 1975) har jobbet som filmformidler siden 2011. Han har arbeidet som programmerer og katalogredaktør for Tromsø Internasjonale Filmfestival, Kortfilmfestivalen, Oslo Pix og flere andre festivaler. I tillegg har han jobbet for Norsk filmklubbforbund, tatt initiativ til Godlia filmfest (2013-2014) og bidratt til publikasjoner som wuxia, Montages og Z filmtidsskrift.

Guro Bruusgaard (f. 1977) er utdannet ved Nordland Kunst- og Filmfagskole og Filmhögskolan i Göteborg. Bruusgaard virker som regissør, produsent, manusforfatter og klipper. I 2017 startet hun Alternativet Produksjon AS sammen med Katja Eyde Jacobsen, Mariken Halle og Magnus Mork, og med dette selskapet har hun produsert og regissert spillefilmen HAN som hadde kinopremiere våren 2021. Hun er fast veileder ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole i Kabelvåg.

Marin Håskjold (f. 1993) er en norsk kunstner og filmskaper, utdannet ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole. Marin har laget kortfilmen I kveld er det lov å være mann (2017), kunstfilmen Talkshow (2020) og kortfilmen Hva er en kvinne? (2020) som vant pris for beste norske film under Minimalen Kortfilmfestival i 2021 og var den mest sette filmen på aftenposten.no i 2020 med over 100.000 visninger. Hun er nå i utvikling av filmen Hekser om hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. 

Knut Åsdam (f. 1968) er kunstner og filmskaper. Verkene hans har blitt vist bredt internasjonalt, med omfattende presentasjoner blant annet ved Veneziabiennalen, Tate Modern, Tate Britain, Ps1/MOMA og diverse filmfestivaler og kinoer. I 2007 viet Rotterdam internasjonale filmfestival et eget fokus til Åsdams filmer og videoer både i filmprogram, i utstillingsrom og i offentlige rom. Han er aktuell med et femårs-filmprosjekt fra Oslo, basert på fem uavhengige kapitler, som nå er i sitt andre innspillingsår.

Mariken Halle (f. 1982) er utdannet ved Nordland Kunst- og Filmfagskole og Akademin Valand i Göteborg. Uteksaminert fra Valand med langfilmen Kanskje i morgen (2011) laget sammen med Clara Bodén. Drev selskapet Vapen och Dramatik sammen med billedkunstner Ronja Svenning Berge og filmskaper Clara Bodén og laget sammen med dem langfilmen Verden venter (2014), dokumentaren Lgh+bil+allt jag har och äger (2014) samt kortfilmer, bøker og utstillinger i perioden 2011-2014. Hun har fra 2017 vært del av Alternativet Produksjon i Oslo, og hennes nyeste filmer Vi er her nå (2020) og Uteskolen (2023) lages sammen med dem.

Katja Eyde Jacobsen (f. 1978 i Oslo) er filmskaper og produsent, utdannet ved Den norske filmskolen og den tsjekkiske filmskolen FAMU. Hun har vært rektor ved Nordland Kunst- og Filmhøgskole siden 2016, og har der bygget opp et nytt filmstudium i krysningspunktet mellom billedkunst og film sammen med andre aktører i feltet. Jacobsen startet i 2017 produksjonskollektivet Alternativet Produksjon AS sammen med Guro Bruusgaard, Mariken Halle og Magnus Mork, og hennes nyeste film Det annet kjønn lages sammen med dem. Hun har tidligere laget en rekke kortfilmer og en spillefilm.

Lene Berg (f. 1965) er utdannet filmregissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm og har regissert fire langfilmer, samt et antall kortere filmer, mange av dem i såkalte hybride sjangre. Berg arbeider også i andre medier, først og fremst foto, collage og tekst, og har laget arbeider for så vel museer og gallerier, som for kino, bok og offentlige rom. Hun har holdt en rekke utstillinger i inn- og utland og deltatt ved flere internasjonale mønstringer, som Manifesta (2010) og Sydney-biennalen (2008). Hennes siste produksjon, den selvbiografiske filmen False Belief, hadde premiere under Berlin internasjonale filmfestival i 2019. Lene presenterte utstillingen “Fra far” under Festspillene i Bergen i 2022. 

Ellen Ugelstad (f. 1973) er en norsk filmskaper, utdannet ved Universitetet i Oslo, Academy of Art University i San Francisco og Oslo fotokunstskole. Hun er blant annet kjent for Indian Summer – Du skal ha gode nerver for å være indianer (2011), samt dokumentaren Making Sense Together, og kortfilmene Den grønne dalen og Wonders Beneath the Sea. Filmene hennes er vist og utstilt på en rekke festival og institusjoner. Hun jobber nå med hybridfilmen The Recovery Channel som lanseres på kino i 2023. Ellen Ugelstad driver produksjonsselskapet Twentyone Pictures og sitter i styret til NFR (Norske Filmregissører). 

Camilla Figenschou (f. 1978) er en norsk filmskaper, utdannet ved Nordland kunst- og filmhøgskole, Konstfack i Stockholm og Universidad del Cine i Buenos Aires. Hun jobber primært med fotografi og fortellende film hvor fiktive karakterer plasseres i virkelige omgivelser. Filmografien hennes inkluderer Det begynte å bli ingen natt, Å åpne å se, Pil og bue, Tauba og Nå er jeg her, jeg også

Thomas Østbye (f. 1978) er kunstner og filmskaper. Fimene hans kombinerer ofte akutte politiske temaer med refleksjoner over dokumentarisme som form og metode. Thomas er kjent for filmer som Human, Imagining Emanuel, Out of Norway, Drømme kan du gjøre senere og Ting. I 2021 og -22 har han laget to filmer i en trilogi om klimaspørsmål: Enhver har rett til og Sivil ulydighet. Han jobber også med å utvikle langfilmen Samfunnet og driver sitt eget produksjonsselskap PlymSerafin. 

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er kunster og har de siste årene arbeidet mest med bevegelige bilder. Arbeidene hennes er kjøpt av, vist og stilt ut ved en rekke filmfestivaler og institusjoner. De diskuterer ofte temaer som makt, frihet, klasse og representasjon. Hun har laget filmer som Frihet forutsetter at noen er fri (2011), Dette er ingen steder (2014) og Tiden går (2015), presentert ved Festspillene i Bergen i 2015 der Ane var festspillkunstner. Hennes seneste film Manifest hadde premiere ved filmfestivalen i Rotterdam i 2020. I 2023 lanserer hun langfilmen Voice på kino.