Enhver har rett til


På innsiden av Norges første klimasøksmål.
Regi: Thomas Østbye


«Enhver har rett til er hyperaktuell, ikke bare i lys av FNs nylig lanserte rapport, men også fordi det er mye som står på spill i den norske klimakampen.»
Mariann Enge, Kunstkritikk

«[Filmen] set høgsterettsdommarane på tiltalebenken, på vegner av framtidas borgarar.»
Guri Kulås, KlassekampenVil du vise filmen?

Det kan være i ditt nærmiljø, skole, arbeidsplass eller på en lokal kino. Kanskje ønsker du en visning eller arrangement med noen som kan mye om saken eller var involvert i søksmålet? Ta kontakt på: post@jackfilmbyra.no

Om filmen


I 2016 saksøkte norske miljøorganisasjoner den norske stat, fordi de mente at statens tillatelser til oljeutvinning i Barentshavet var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112) – en paragraf som har til hensikt å sikre vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima. Saken ble omtalt som århundrets rettssak og skapte stor offentlig debatt.


Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger Enhver har rett til til å reflektere over om Norge har ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak, der grensene mellom juss og politikk går inn i hverandre. Dokumentaren er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett 2019 og i Høyesteretts hus 2020. Filmen på 40 minutter er et utvalg av om lag 100 timer med rettssak.

Første film ut

Nå skjer det! 
18. august slipper Filmbyrået Jack sin første film. Vi samarbeider med filmskaper Thomas Østbye om kinolansering av dokumentarfilmen Enhver har rett til, med visninger på Vega Scene i Oslo. En alternativ versjon av filmen er tilgjengelig på galleriet Noplace, også det i Oslo, fra 30. juli.


Vi har gledet oss og er spente nå som kinoene åpner dørene igjen. Kanskje bringer gjenåpningen noe nytt med seg også: En ny erkjennelse av hvor viktig kinoen er for filmen som kunstform, en ny forventning om hva møtet mellom film og publikum kan skape, en ny mulighet for filmene som ikke har vært så synlige på kino.

︎ ︎ ︎  Filmbyrået Jack